Nekasdieninės dovanos

Sako, Kalėdos stebuklų metas. Sako, sužibus Betliejaus žvaigždei ima ir išsipildo slapčiausi norai.
Vaikai darželyje pasitinkant senį dainavo kažkokią dainelę apie tuos norus. Tiksliai jos nepamenu, bet mintis tokia, kad išsipildo tik pačios didžiausios svajonės ir tik tai, ko labiausiai trokšti. Čia panašiai, lyg turėtum tik vieną voucherį, o prekių kiekis ribotas. Ko paprašytumėt jūs? Pinigų, naujos mašinos, laimės, sveikatos ar ramesnių naktų? Ar teko, kada prašyti ne dėl savęs?

Pažįstu vieną jauną, gražią, protingą panelę, šiuo metu studijuojančią Italijoje. Galėjau jos ir nepažinti, jei stebuklų tiesiog nebūtų. Kelias Kalėdas iš eilės, visi aplinkui savo voucherius iškeitė į vieną norą, į vieną sveiką inkstą mažai mergaitei. Kiek jai tada buvo, gal 7. Investicija buvo rizikinga, bet sėkminga, nors ir ne iš karto. Juokas ir šypsena dabar sugrįžta dividendais. Jos istorija stulbinanti, kaip ir daugelis panašių istorijų. Jose daug vilties, tikėjimo, džiaugsmo ir neapsakomos stiprybės, bet dar daugiau nerimo, ašarų bei nežinomybės. Neįtikėtina, kaip persiverčia visa vertybių sistema, kai vien tik atmerktos akys tampa didžiule pergale šioje išlikimo kovoje.
Tai buvo seniai. Bet tokių kaip ji yra daugiau ir ne tik vaikų, su savo gyvenimais ir savo istorijomis.

Nors mūsų visuomenės požiūris į donorystę dažniausiai teigiamas, tačiau artimųjų neužtikrintumas lemiamą akimirką visą medicinos mokslo pažangą nustumia į paraštes, net nepabandžius sukurti stebuklo. Taip, tai pats sunkiausias sprendimas donoro šeimai ir niekas jų dėl to kaltinti negali. Ištikus nelaimei iš vietos trukteli psichologinis gynybos mechanizmo traukinys ir jis nesustoja tol, kol nepasiekia “Susitaikymo” stotelės. Tai kelionė, kuriai reikia laiko, deja. Kaip tik laiko, mes turim labai mažai. Milžiniška atsakomybė sukrauta artimiesiems ant pečių juos tiesiog pasiunčia į nokautą. Galimybė, vienam išeinant kitam sugrįžti, išsisklaido kaip petardų dūmai apledėjusioje naujametinėje naktyje.
Neužtenka patyliukais pasiimti donoro kortelę ir ją įkišti slaptame piniginės skyrelyje šalia retai naudojamų nuolaidų kortelių. Svarbu apie tai pasakyti žmonėms, kurie už jus lemiamu momentu turės priimti neabejotinai sunkiausią sprendimą savo gyvenime.
Jei jau kalbame apie dovanas bei stebuklus, tai Kalėdos tam visai tinkamas metas.

Mitais netikiu, bet stebuklais tikiu.

#ciniškas #chirurgas #Donorystė #dovana

5 komentarai “Nekasdieninės dovanos

    1. Geltos priežasčių gali būti įvairių, padarius tyrimus, galima tiksliau pasakyti. Net ne visi virusiniai hepatitai yra kontraindikacija.

      Patinka

  1. Sveiki, jei neklystu, tai inkstus, rageną ir kamienines ląsteles kitam gali perduoti gyvi artimieji (arba kraujo grupę atitinkantys žmonės)? Tik širdis ir kepenys ateina iš nelaimėlių žuvusiųjų? O kamienines ląsteles ko gero gali kiekvienas sveikas žmogus suteikti pats nenukentėdamas?

    Patinka

    1. Gyvoji organų donorystė – kai transplantacijos laukiančiam žmogui (recipientui) persodinamas gyvo žmogaus inkstas arba gali būti persodinama dalis kepenų (Lietuvoje dalies kepenų transplantacijos neatliekamos, recipientai vaikai tokioms transplantacijoms yra siunčiami į užsienio klinikas).

      Patinka

Parašykite komentarą