Tik pirštukai

Praeitą savaitę kažkuriame portale mačiau “džiaugsmo” kupiną žinutę – “Medikai išplėšė kūdikį iš meningokoko gniaužtų: jis neteko tik kojų pirštų ir rankų pirštų galiukų”. Šiandien pasirodė dar viena panaši antraštė.

Wow, va čia tai pergalė, nors apsiverk. Aišku, nenoriu sumenkinti kolegų pastangų. Technologijos, žinios, mokslo pažanga bei sėkmė šįkart suveikė kaip šveicariškas laikrodis. Nors vaikas be pirštų – maža paguoda, bet tai tūkstantį kartų geriau, nei šviežiai supiltas kapelis Suvalkijos lygumose.

Medikai, visuomenės sveikatos specialistai, sveikatos apsaugos organizacijos vienareikšmiškai unisonu teigia, kad geriausias būdas apsisaugoti nuo šio brudo yra skiepai, bet aišku, kur buvęs, kur nebuvęs išžygiuoja manikiūrininkių, sąmokslo teorijų kūrėjų, “gyvensenos specialistų” ir buvusių “zekų” margasis avangardas su savo “kitokia nuomone”, kurie apie skiepus, blet, viską žino geriau. FTW, Hamletiška dilema, kuo tikėti, kur tiesa?

O tiesa, tuo tarpu guli reanimacijos skyriuje su 4 numerio intubaciniu vamzdeliu trachėjoje, prijungta prie dirbtinės plaučių ventiliacijos, laukianti pirštukų, rankyčių ir kojyčių amputacijos ir tai geriausiu atveju. Tada galėsime visi gražiai paploti už išgelbėtą gyvybę, nors ne – ploti galės ne visi. Ne visi galės vaikščioti ar bėgioti, bet gal galės skraidyti kaip viena žinomiausių “ištrauktųjų iš meningokoko gniaužtų” Charlotte Cleverley-Bisman, check it. 5265780

Net mūsų viską spaudžianti ir amžinai pinigų neturinti sveikatos apsaugos ministerija nuo liepos 1 kompensuoja meningokoko B skiepų kursą, tris dozes (čia tas, kur pas mus dažniausias) patiems mažiausiems 2, 4 ir 12-15 mėn. Visiems kitiems vieno skiepo kaina 75-120€.

∆Taip, šitas skiepas bjaurus, nes dažnai sukelia labai aukštą temperatūrą, kartais, net su febriliniais traukuliais (1 iš 1000), todėl reikia pasirūpinti paracetamoliu iš anksto.

∆Taip, jis apsaugo nuo žaibinės meningokoko formos, tam jis ir sukurtas.

∆Taip, EU jis skiriamas nuo 2 mėnesių, JAV – nuo 10 metų.

∆Taip, tokių antraščių dar bus daugiau.

##############

O netoliese visą laiką, it juodvarniai suka ratus žmonės juodais drabužiais, pasiruošę laužtuvais ir kastuvais skelti ir išjudinti įšalusią žemę.

#ciniškas #chirurgas #meningococcal #bisman #tikpirštukai

15 komentarų “Tik pirštukai

  1. Vat sėdim ir galvojam su žmona, skiepyt, neskiepyt, skiepyt, neskiepyt. Vaiko gyd. sakė savo vaiko neskiepytų šituo skiepu. Atseit, labai kvepia jūrų kiaulytėmis ir bandomaisiais triušiukais. Savo vaiką skiepytumet konkrečiai šituo skiepu?

    Patinka

    1. Skiepyjom savo vaiką šiuo skiepu. Temp sukilo iki 38.5, paracetamolis padėjo. Visa situacija išsisprendė per 12 valandų. O paskaičius tą straipsnį, kas buvo gerokai po skiepo, labai apsidžiaugėm, kad padarėm teisingą sprendimą.

      Patinka

    2. Keista ta jūsų gydytoja, gal keiskite? Jei medikė nežino kad skiepai ne nauji ir ne bandymas ir kad kaip minėta straipsnyje yra šalių, kuriose jau daug metų kūdikiai sėkmingai skiepijami, tai kokios dar jūrų kiaulytės ir bandomosios pelytės?

      Patinka

  2. Kai atsirado skiepas prieš meningokoką B, aš dar neturėjau vaikų, ir vis tiek apsiverkiau iš laimės. Martyną mes pradėjome skiepyti, kai jam suėjo 3 mėnesiai, jis gavo 4 skiepus, į kompensuojamų gretas mes nepatekome. Bet žinai, kas baisiausia? Kaip galima skiepyti ne visus rizikos grupės vaikus, o tik gimusius nuo ten kažkada? O paskui kolegos gelbėja tuos nepaskiepytus… bet ką aš išmanau kitą vertus 😉

    Patinka

    1. Žinote, Marija, jūs pati kalta. Galėjote palaukti su Martyno gimdymu. Užsimanėte dabar, tai ir susimokėkite už skiepą, o juk galėjote susilaukti po kokių 20 m. ir skiepą būtumėte gavusi nemokamai, tikėtina, kad būtų sukurti ir skiepai nuo kitų ligų 🙂

      Patinka

      1. Artūras, jūs visiškai teisus 😁 matot, taip jau išėjo, kad mano šeimos pragyvenimo lygis leido mums neskausmingai išskirti tuos pinigus ir dabar ramiau gyventi. Bet deja toli gražu ne visiems Lietuvos žmonėms ta suma įkandoma 🤨

        Patinka

  3. Labai daug galvojom ar skiepyti savo kudiki… prisiskaiciau supermamyciu nuomoniu , kad tai bandymas, kad neapsaugos nuo meningokoko, kad kūdikiai kaip bandymo triušiukai nes skiepas išbandytas tik su 10 m vaikais… tačiau , vienas žmogus pasake: geriau paskiepyti ir susirgti, nei neskiepyti ir susirgti.. todėl isdrisom…. iškart po skiepo idėjom paracetamolio žvakutę ir uzbegom reakcijai uz akiu…. skiepas praėjo be jokių reakcijų….

    Paspaudė "Patinka": 1 person

  4. Mes savo kūdikį skiepijome, kol kas jis gavo tik viena skiepą būtent 3 mėn (nors čia rašo 2 ir 4 mėn, bet 2 mėn jis gavo nuo roto ir visų kitų pagal tą kalendorių). Tiesą sakant nebuvo jokios reakcijos, temperatūra nesukilo visai, paracetamolio neteko naudoti. Aš už skiepus!!! Skiepijau ir nuo roto, nors visi man sakė, kad nereikėtų, labai naujas skiepas ir pan…

    Paspaudė "Patinka": 1 person

  5. Ne tik meningokokas isguldo vaikus, antras po jo seka Streptococcus pneumoniae. Nuo kurio vakcinos taip pat tobuleja. Kuo naujesne vakcina tuo nuo daugiau stamu apsaugo.Jeigu vaikas pries 10 metu paskiepintas jis apsaugotas tik nuo 13 stamu, naujesne vakcina apsaugo nuo 23.
    PCV13 (pneumococcal conjugate vaccine) protects against
    13 of the approximately 90 types of pneumococcal bacteria
    that can cause the most serious types of pneumococcal
    disease, including pneumonia, meningitis, and bacteremia.
    • PPSV23 (pneumococcal polysaccharide vaccine) protects
    against 23 types of pneumococcal bacteria. This vaccine helps
    prevent invasive infections like meningitis and bacteremia.

    Paspaudė "Patinka": 1 person

  6. Labai daug trūksta informacijos dėl šito skiepo. Nieks man nesugeba iki šiol atsakyti, kiek kartų reikia skiepyti. Mes paskiepijom 7 ir 9 mėnesį. Dabar laukia dar vienas skiepas po metų. Bet viena gydytoja sako, kad po trijų skiepų imunitetą įgauna visam gyvenimui, o ta seselė, kuri skiepijo sakė, kad suėjus penkeriems metams teks kartoti visų trijų skiepų kursą. Kaip yra iš tiesų? Kaimynė gydytoja sakė, kad penkerių metų reiks tik vieno skiepo. Pasimečiau.

    Patinka

Parašykite komentarą